Riezu dan Penjagaan Wajah

Assalammualaikum and salam sejahtera~~~

Dh lama x update blog sndr. Bz ngan business je smp x de masa nk kongsi2 cite sndr ngan others. Kali ni sy nk kongsi cite about penjagaan wajah harian sy. Ngeeee~~~ Since my face dh elok ni, hati munge2 je. N y not i share my experience ngan u guys. Sy ada jual mcm2 produk ni blog sy ni, tp x semua sy try. Only certain shj sy gunakan. Xkn la sy nk guna semua, habes rosak kulit sy klu campur2 produk. Better setia pd 1 produk yg sesuai sgt ngan kulit anda. Produk yg sy nk kongsi dgn anda ialah produk yg maybe x semua org tau n ada yg tau. Produk ni murah shj and mampu milik. FYI, sy ni jenis yg sgt x suka pki skin care yg byk2. Sy suka yg simple2. Now, sy dh jmp produk yg sesuai ngan sy n i'm really love this stuff. What is it???? Tadaaaa~~~

My sweet skin care

PENJAGAAN WAJAH
Gambar kat atas ni adalah skin care harian shj. Simple je. St. Ives Fresh Skin Apricot Cleanser (Gently Clears and Cleans Pores), Bedak Sejuk Jerslin dan Jerslin Oil. Simple je kn. Only this 3 items je. Harganya sgt berpatutan. X sampai RM 50 pon klu nk beli this 3 items.

St. Ives Apricot Cleaser ni sy beli kt Watsons je. Harganya RM 19 (anggaran). Harga asalnya RM 22 (anggaran). Tp masa sy nk beli cleanser ni ada sale kt Watsons, so, dpt la hg murah.. hihihihi.. Actually, cleanser St.Ives yg sy guna bukan jenis ini, tp disebabkan waktu tu cleanser yg slalu sy pki x de stock, so, beli yg jenis Fresh Skin. However, it's really nice. Sama shj ngan St. Ives Naturally Clear yg slalu sy pki. Sy suka sgt cleanser St. Ives sbb masa nk cuci muka, rasa sgt2 lembut. LOVELINESS~~~ Syok sgt masa cuci muka. Muka rasa sgt2 bersih. To be honest, kulit sy jenis sensitif dgn sabun dan buih. So, sy kene pki cleanser dan tidak mengeluarkan buih. St. Ives adalah pilihan yg tepat. St. Ives cleanser bukan jenis creamy, tp ia tetap mengekalkan lembapan kulit. Very refreshing. Lepas tu, cleanser ni dapat mengurangkan minyak pd kulit muka. Cleanser ni juga fighting blemish. Jerawat akan mudah kecut bila keep using this cleanser. Klu naik, jerawat kecik2 je.

Sy juga x lupe scrub muka 2 kali seminggu. Scrub muka sgt penting utk menaggalkan sel kulit mati agar kulit nmpk lebih cerah dan sihat. My fav facial scrub ialah dr Elianto. Sesuai dgn kulit sy yg jenis oily or combination. Scrub Elianto ni x mcm scrub jenama lain. Klu jenama lain dia jenis ada microbeads. Elianto tidak. Very gentle on skin tapi sgt bgs. Even muka ada tumbuh jerawat sekalipun, ia tidak akan merosakkan struktur kulit. Kira sgt2 sesuai utk kulit berjerawat. Harganya boleh dikira mahal gak la, RM 31. hehehheheh~~ Since sy peminat kosmetik Elianto, sy try scrub ni. Of course i love it.

My sweet fav facial scrub and my ex-facial cleanser (masih simpan tubenye walaupun dh abes)

Produk Jerslin pula sy dh amalkan 1 bulan. Very nice this produk. Tujuan sy ambil produk ni sbb nk kurgkan penampilan parut pada wajah. Ye la.. setelah sekian lama jerawat tumbuh kt muka, maka jerawat2 ni dh meningglkn kesan2 sejarahnya kt muka i ni.. hadeyyy~~ Mmg teruk la muka ni. Parut2 gelap yg sgt hodoh. Ada gak kwn suh try bedak sejuk, tp x tau nk beli yg mana. Ada gak cari kt kedai2 jamu, tp semua mcm x meyakinkan. Smp la sy trjmp produk Jerslin ni. Sy cari la maklumat sape2 yg penah pki bedak sejuk ni. Kbykn bg feed back positif. So, nk la try. Nekad beli walaupun sebelum ni penah pki bedak sejuk. Sy beli skali ngan Jerslin Oil sbb ada yg kate bgs utk kulit. So, beli la skali. Waktu siang sy akan apply sikit minyak Jerslin pd wajah after mandi. Apply sikit je sbb my face jenis combination, so sapu sikit je. Wangi je minyak ni dan minyak ni cepat serap pd kulit. Malam pula sy apply bedak sejuk sebelum tidur. Selepas 2 minggu guna, parut dh makin pudar n kulit pon nmpk gebu n sihat. Mak pon perasan parut2 yg sebelum ni gelap, dan nmpk pudar. Mmg best. X sangka pertaruhan sy menjadi. Alhamdulillah~~ trnyata berbaloi beli produk Jerslin ni. Ada gak jmp satu lagi bedak sejuk skang ni famous kt pasaran. Tabloq~ Bedak Sejuk Warisan. Ramai kate bedak ni bgs. Tp Tabloq ni bila dah sapu kt muka n kering ia akan mengeras. Tapi bedak sejuk Jerslin ni bila dh kering dia x keras. Dia akan jd cm bedak biasa. Muka pon x rasa tegang sgt. Lps kering tu sy ratakn bedak tu dan biarkan semalaman. Kulit pon jd x berminyak. Mmg terbaik!!! Skang dh sebulan pki, alhamdulillah kulit jd gebu dan nmpk bersih.. Shuke2~~

SUPPLEMENT HARIAN SAYA
Selain skin care, sy juga consume supplement utk mendapatkan hasil yg lebih baik. Kira cara penjagaan wajah sy dari dalam dan luaran. Sy consume Vitamin C 500mg, PF Vitamin dan IQR1000. PLUS Ibu Collagen. Banyak kn~~ hahahahhah~~

My sweet supplement

Gambar kt atas ni x de IQR1000 sbb dh abes. Botolnye x dpt diselamatkan sbb dh kene buang ngan adik. hurmmm~~ Macam mana sy consume semua supplement ni??? Lps bgn tidur, sy amalkan Ibu Collagen (yg dalam bekas putih bawah botol Vitamin. Itu adalah Ibu Collagen yg dh siap direbus dan disejukkan). Ibu collagen ni sy ambil semasa perut kosong. Lepas tu sy consume Vitamin C 500mg selepas sarapan pagi. Untk PF Vitamin dan IQR1000 sy consume selepas makan malam. Usually, waktu mkn malam sy pada jam 7.00 mlm. After 3 hours, yakni sebelum tidur, sy consume Ibu collagen. Inilah rutin harian sy. Sy x penah missed dari consume supplement. Malah sy mendisiplinkn diri utk snts consume supplement mengikut waktu yg ditetapkan. 

My sweet face without any single make-up or cream or etc. My natural look.

Ada kesan sampingan ke amik byk2 supplement ni? My answer is NO! Saya x alami sebarang kesan sampingan. How? Sy menjarakkan waktu pengambilan setiap supplement yg diambil (kecuali PF Vitamin dan IQR1000. Sy ambil pd waktu yg sama). Selain itu, sy kerap meminum air kosong dan melarang diri sy dari minum minuman berkafein dan bergas kerana minuman2 ini sbnrnya mampu menghilangkan khasiat kandungan supplement yg diambil. Kite sbnrnya nk kene snts mendisiplinkn diri amalkan supplement ni sume, baru lah menjadi. Klu stakat ambil beberapa hari or minggu pastu ada naik jerawat la, x de kesan la, n then stop, anda sgt rugi. Pada waktu permulaan, supplement sdg cuba utk menyesuaikan diri dgn tubuh anda. Macam berkahwin gak. Sebelum nk kahwin, kite kene tgk keserasian kite dgn pasangan. Bila dh serasi, baru lah GO On.. hehehhehe.. Supplement sbnrnya mmg ambil masa utk bertindak balas dgn bhn. Sbb itu kite kene byk bersabar. Teruskn consume supplement dalam jangka masa yg pnjg. Insya'Allah, anda dapat memiliki kulit yg diidamkan. Jgn cepat mengalah. Jika sy boleh, anda mampu boleh. Malaysia boleh kn~~ hihihihi

I think that's all from me. I hope my experience can help u guys. Thank you (^_^)v

No comments:

Post a Comment