Riezu dan Parut Jerawat

Salam hujung minggu sume~~~

perhatian kepada anda2 yang ingin hilangkan parut2 jerawat yang hodoh di muka anda~~ here, i wanna recommend one product to u guys... as usual, it's from COSMODERM... 

VITAMIN E OIL with ROSEHIP OIL


Vitamin E oil from COSMODERM ni ada 2 jenis iaitu 15k i.u. dan 30k i.u. both have same function dalam memperbaiki tisu kulit yang rosak terutamanya kesan2 parut jerawat.. tp jenis 30k i.u. ni kire strong yg mmberi kesan yg sangat mendalam terhadap parut2 hitam yg ada kt muka tu....so, sy gunakan jenis 30k i.u. x kira la if u guys beli yg 15k or 30k it still membantu menghilangkan parut2 anda..selain menghilangkan parut, minyak ini juga dapat menghilangkan garis2 halus dan kedutan pada kulit muka.. ia juga sesuai utk mengurangkan regangan pd muka.. harganya kalau x silap saya RM26. murah kn~~ dan yg penting ia buatan MALAYSIA dan juga HALAL~~~

sy sbnr nya dh lama guna COSMODERM VITAMIN E ni, just i stop buat seketika coz mengalami masalah jerawat yg truk sket... skang ni bila jerawat dh mula kurg maka jerawat x guna ni dh meninggalkan "kesan sejarahnya" kt muka yg sweet ni.. :D... minyak ni sgt membantu memudarkan parut2 jerawat kt muka ni.. 

utk menggunakan minyak ni, jgn gunakan nya seperti u guys sapu krim on ur face.. NO! just dab it kat kawasan yg berparut sahaja.. sy x recommend this oil pd mereka yg memiliki wajah jenis berminyak... coz this item kn berminyak, if u guys sapu jugak kt muka yg berminyak x pasal2 muka naik jerawat byk.. 

utk kesan yg lebih baik, y not u guys guna this item ngan VITAMIN E CREAM 1000 i.u/3000 i.u, VITAMIN E FACIAL FOAM CLEANSING, SCRUB dan TONER... berdasarkan pengalaman sy menggunakan set VITAMIN E ni, ia mmg berkesan.. u guys akan dpt lihat perubahan pd wajah anda selepas sebulan menggunakannya.. however, it depend pada jenis kulit.. ada sstengah org produk yg digunakan lambat bertindak balas ngan kulit.


TETAPI, skang ni sy guna minyak VITAMIN E COSMODERM ni ngan COSMODERM: TEA TREE OIL MOISTURIZER with VITAMIN E.. sy sje buat cm tu sbb moisturizer ni juga mengandungi vitamin E.. hihihihihihihi.. buat masa ni, experiment ni x de beri masalah pd kulit sy.. :D

ELIANTO GREEN TEA & CHAMOMILE FACE SCRUB

selain menggunakan scrub COSMODERM, sy juga menggunakan scrub dari ELIANTO... this scrub sgt best dan sgt sesuai utk mereka yg memiliki kulit jenis berminyak dan combination.. scrub ini membantu menanggalkan sel2 kulit mati, cela, pori tersumbat dan memudarkan parut2 pada muka.. selain itu, ia mengandungi anti-oksiden yg membantu dalam anti-penuaan. hal ini disebabkan scrub ini mengandungi chamomile yg sgt berkesan dalam menangani penuaan kulit.. kire meremajakn kulit la~~ hihihihihihi... sy dh gunakan scrub ni selama 2 bulan.. so far sgt sesuai ngan kulit sy yg ada jerawat dan berminyak..

selepas scrub muka, sy merasa kulit sy sgt lembut dan tidak berminyak.. scrub ni sgt lembut pd kulit tp sgt berkesan menanggalkn sel kulit mati... scrub ELIANTO ni bkn cm scrub jenama lain.. ia bkn jenis butir2 microbeads.. sy x tau cm ne nk terangkan..klu nk tau, u guys try la beli product ni.. heheehe

cara menggunakan scrub ni:
  1. picitkn lbh kurang 2 cm scrun ELIANTO pd jari. 
  2. kemudian sapu scrub pada muka dengan rata (make sure muka lam keadaan kering, sebaiknya digunakan sebelum mandi). 
  3. biarkan scrub itu selama 1 minit. 
  4. kemudian, urut muka secara lembut.. 
  5. bilas muka dengan air suam sehingga bersih dan lap dgn menggunakan tuala bersih.
gunakan scrub 2 kali seminggu.. penggunaan scrub secara kerap akan merosakkan kulit dan menyebabkan pengeluaran minyak yg baik utk kulit secara berlebihan.. keadaan ini menyebabkan kulit semakin berminyak dan berjerawat.

product ELIANTO ni x de dijual di farmasi, or guadian or watsons mahupu kedai jamu ye.. slalu ada kt JUSCO berdekatan kwsn anda, KLCC, TIME SQUARE etc.. klu nk tau kat mane ada outlet ELIANTO ni just click this website http://www.elianto.biz/store_locator/malaysia.html

sy harap blog ini dapat membantu anda yg nk "kerja" kan parut2 kt muka tu... hihihihihihi.. thanks coz view my blog~~ :D

7 comments:

  1. slm sis..sy nk tya..few weeks before this sy ada cuba set penjagaan muka dr indon..hasilnya muka sy mengelupas dan merah2..jd gatal sebab kering sgt..dan sy tergaru bhg mke di tepi mulut..so skrng nie ada parut hitam di dua2 belah tepi mulut..teruk jgk..then sy terdgr ttg cosmoderm..sy stat guna set vitamin e: cream 3000iu n cleanser..skali dgn magic exfoliating gel..bru 4hari guna..tp sy guna exfoliating gel too tiap2 ari kt kaw berparut..habis merah2..hee..bru tahu patut guna 2x je semggu..boleh hilang ke parut sy nie?nmpk makin teruk je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mostly, skin care from Indonesia lbh kpd pengelupasan kulit. Jadi ia mmg normal kulit mengelupas sbb nk buang sel kulit mati. it will takes time about 1-2 minggu. nnt lama2 kulit akan ok.

      dalam penjagaan wajah, sblm gunakan sst skin care baru, WAJIB hentikan penggunaan skin care lama selama 1 minggu. Klu x buat cm tu, masalah kulit akan timbul. exfoliate gel tu mcm scrub. mmg kene pki 2 kali seminggu. klu exfoliate hari2, ia akan merosakkan struktur kulit dan buat parut tu jadi makin dalam dan ambil masa yg lama utk pudar.

      parut boleh hilang, tp ambil masa yg lama sbb kulit memerlukan masa yg lama utk memperbaiki tisu2 lama yg dh rosak. So, kene bykkan bersabar.

      Delete
  2. salam sis. sy nk tnye. kt mana sy boleh dptkn product ni ye? sy amat memerlukannya:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. produk cosmoderm rasanya kt farmasi, guardian n watsons ada jual. hg pon berpatutatn. ce usha~~ hehehhehe~~

      Delete
  3. kalau parut jerawat yang berlubang blh sembuh x?

    ReplyDelete
  4. Ika nak kongsi product penjagaan kulit..Jom lawat website ika di
    www.zurieka.com

    ReplyDelete
  5. sis, product cosmoderm tu agak2 bole hilangkan parut x?

    ReplyDelete